Може ли всеки един от нас да направи
Идея и реализация
Проблемите на околната среда и успешното справяне с тях зависят най-вече от бизнеса, държавните и международни политически решения, но нашите индивидуални избори и приносът ни също са значими.
Мила Янева
Илюстрации
нещо добро за околната среда?
Според статия на Columbia Climate School oт края на 2018 г., въглеродният отпечатък на глава от населението в САЩ е 18,3 тона, а на Китай – 8,2 тона. За да ограничим затоплянето на климата до 2О и така да предотвратим климатична криза с непоправими и непредвидими последици, е необходимо всеки човек на Земята да намали въглеродния си отпечатък до 1,87 тона, не по-късно от 2050 г. А под „въглероден отпечатък“ се имат предвид парниковите газове, като например въглероден диоксид, метан, азотен оксид и флуорирани газове, които произвеждаме или за които допринасяме с начина си на живот. Тук не става въпрос само за горивото, което използваме, или за начина, по който готвим у дома, а също и за продуктите, които избираме да купим. Отпечатъкът ни расте, ако те идват отдалеч и веригата им на снабдяване включва многобройни компании и транспорт на далечно разстояние, или в производството им има големи емисии, замърсяващи околната среда, то купувайки ги и нашият личен въглероден отпечатък нараства.
Сайтът CarbonFootpring разполага с калкулатор, който помага да изчислим отпечатъка си в няколко сфери на живота. За да го направим, трябва да разполагаме с различни данни, сред които колко киловатчаса електричество сме употребили за месец. Може би ще откриете, че дори процесът на попълване на данните ще ви накара да се замислите дали да не направите промени в потреблението си…
Изберете
Fair Trade
Любимо удоволствие като шоколада е възможно да носи със себе си сериозен проблем за околната среда и хората, които са свързани с производството му. Как?
В Музея на шоколада в малкия испански град Михас е представена подробна информация за “тъмните” моменти в производството на някои шоколадови изделия, които се крият зад лъскавите опаковки. Много от шоколадите са със занижена цена за сметка на качеството. За да може крайната цена за потребителя да бъде ниска, някои производители напълно пренебрегват правата на работниците си и безопасните им условия на труд в производствения процес. На тези места често работят и деца, а експозициите от музея в Михас сравняват този тип бизнеси с робство.
Още един фактор, който понижава цената при сладките изделия и много други храни, е добавянето на палмово масло. То е не само вредно за консумация, тъй като по-трудно се разгражда от организма, но и причинява екологични кризи в едни от най-крехките екосистеми по света.
вместо с мръсна газ
С чиста енергия,
Последният месец от 2021 г. маркира старта на обнадеждаваща тенденция – в Европа са били продадени повече електрически, отколкото дизелови автомобили. Едно на всеки пет возила, продадени в ЕС и Великобритания, се задвижа с по-екологичната електрическа енергия, показват данните на независимия автомобилен анализатор Матиас Шмид, който проучва 18 страни от Западна и Централна Европа. В България много бензиностанции и някои бизнес сгради вече също разполагат със станции за зареждане на електрическите коли, което улеснява процеса. Може би затова виждаме все повече такива автомобили по градските улици. Разбира се, от значение е и как се произвеждат батериите за електрическите автомобили, а освен това и как те се обработват, след приключване на живота им.
Докато достигнат до трапезата, водата и храната, които приемаме, преминават различни видове преработка. Въпреки това замърсителите на околната среда - като неправилно изхвърлени индустриални отпадъци, са един от най-сериозните проблеми за водата и почвата, което съответно оказва своето влияние и върху питейната вода и храната.
Начало
Какво да направим
Само
един фас?
Свилен Ноев
Алекси Иванов
Гери Турийска
Никола Бобчев
Как замърсяваме
Колко е мръсен светът ни?
Специален проект за
Колко мръсен e светът ни?
Конкретни стъпки за ограничаване на негативното влияние върху природата и замърсяването
Начало
Какво да направим
Само
един фас?
Свилен Ноев
Алекси Иванов
Гери Турийска
Никола Бобчев
Как замърсяваме
Колко е мръсен светът ни?
Ето някои от най-ефективните и лесни промени, които всеки от нас може да предприеме, за да не вреди или подобри околната среда, в която живеем.
Всяка наша стъпка и усилие, свързани с изменението на климата, са от значение, но освен индивидуалните избори, решението на този проблем изисква усилията и сътрудничеството на всички участници в публичния и частния сектор с цел да се постигнат реално глобалните цели за намаляване на емисиите на парникови газове.
През 2020 г. почти
2 милиарда маски са замърсили океаните. Те оказват пагубно влияние върху водите, почвите и екосистемите - разпадайки се на малки частици, наречени микропластмаса, материалът неминуемо добавя несвойствени
и вредни за околната
среда вещества.
млрд.
Голямата стъпка
Освен това, животинските и растителни видове, които се намират единствено там, губят средата си.
Един от начините да не подкрепяме подобни нехуманни и замърсяващи природата и атмосферата практики е да не ги финансираме, купувайки ги. Обърнете внимание дали шоколадът и други продукти, идващи отдалеч, носят знака „fair trade” (справедлива търговия). Той показва, че хората по веригата са получили справедливи условия на труд и заплащане. А ако изберете и продукти без добавено палмово масло, това също намалява вашия личен отпечатък върху околната среда.
Например на остров Борнео, Индонезия, безценните дъждовни гори изчезват, за да бъдат заместени от плантации за евтино палмово масло. Дъждовните гори съхраняват най-много СО2 и когато бъдат изсечени или още по-лошо – изгорени, те го освобождават в атмосферата.
Носете джобен
пепелник
Пред много обществени сгради, заведения, места за развлечения, за жалост не са поставени пепелници. Но ако носите в себе си портативен пепелник, можете да предотвратите неприятната ситуация, в която обикаляте улиците в търсене на кош, докато изпускате събитието, за което сте тръгнали. Портативният пепелник е удобен и компактен, така че върши чудесна работа и на път или в природата, където обичайно липсват места предназначени за изхвърлянето на фасове.
За да сме сигурни, че поведението ни е съобразено с екологичните норми, следва да намалим потреблението си до това, което наистина ни е необходимо. А когато това не е възможно, следващият добър вариант е да пре-използваме. Това би могло да се случи през избора на актуални винтидж дрехи или през т.нар. upcycling – да превърнем стара и безполезна вещ в нещо ново, креативно и красиво. Когато животът на някое наше притежание вече съвсем се е изчерпал, желателно е да се опитаме да го рециклираме.
Според изследване на Калифорнийския университет от 2019 г., публикувано в Nature Climate Change, рециклирането е най-простият начин да намалим въглеродния си отпечатък. В България все още има хора, които не вярват в ефективността на тази практика, но последните публични данни на Евростат от 2018 г. по темата показват, че страната ни всъщност е сред най-ефективно рециклиращите пластмаса в ЕС. При стъклото и метала ситуацията е още по-ясна. Тези материали могат да се влагат в нови продукти безброй много пъти, стига да попаднат в правилния контейнер.
През същата 2018 г. България е на трето място в ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки, сочат данните на Евростат. По-конкретно – 59,2% от пластмасовите опаковки са били правилно изхвърлени, така че да могат да бъдат рециклирани. Според агенцията сме изхвърлили разделно и рециклирали 60,4% от опаковките.
рециклиране и компостиране
Пре-използване,
През последните две години постоянно ни се налага да използваме т.нар. лични предпазни средства, като маски, шлемове, калцуни, ръкавици и дезинфектанти. Използваме и повече пластмасови консумативи за еднократна употреба. Взети заедно, тези отпадъци водят до по-високи нива на пластмаса в природата. Неправителствената организация OceanAsia дава пример с плаж на хонконгски остров, където на разстояние от 100 метра има 70 загубени маски и още 30 изхвърлени от морето. През 2020 г. почти 2 милиарда маски са замърсили океаните. Те оказват пагубно влияние върху водите, почвите и екосистемите - разпадайки се на малки частици, наречени микропластмаса, материалът неминуемо добавя несвойствени и вредни за околната среда вещества. Допълнителна опасност от маските за еднократна употреба са „ушичките“ им, които могат да наранят диви животни, като ги оплетат и така не им позволят да дишат или да се движат. За да предотвратим този проблем, можем да режем „ушичките“ на маските и да ги изхвърляме единствено на предназначените за това места.
От Българска асоциация по рециклиране (БАР) съобщават, че на месец в света се използват 129 милиарда маски, направени основно от пластмаса. Като решение на проблема с отпадъците, образувани от тези лични предпазни средства, БАР посочва за пример технологията Sterimelt на уелската компания Thermal Compaction Group, която позволява рециклирането на тези продукти и безопасното им влагане в други пластмасови материали. Това ни показва, че се полагат усилия в тази посока.
маски!
Внимание –
Влияние върху околната среда оказва и изборът на продуктите, които включваме в хранителния си режим. Това се отнася с най-голяма сила за животинските продукти - месо, мляко, сирена. Индустриалното отглеждане на животни отнема 83% от обработваемата земя, а 60% от вредните парникови газове в атмосферата се дължат на земеделието. Според Джоузеф Пур от Оксфордския университет, веган диетата е оптималният начин да повлияем положително на климатичната криза. Вегетарианската диета също е ефективен вариант, но не в същата степен. Дори да не се откажете категорично от месото, научният консенсус е, че да хапваме по-малко месни продукти означава да допринесем за по-чиста и здравословна околна среда.
до дупка?
Месоядни
корпоративният свят?
Какво прави
Тенденцията в корпоративния свят е политиките и целите за устойчиво развитие да са интегрирана част от общата бизнес стратегия на компанията, с отношение върху бизнес резултатите като цяло, а финансовите резултати да са обвързани с ESG показателите на компанията (екологични, социални и управленски показатели).
Към днешна дата Филип Морис Интернешънъл е първата и единствена международна тютюнева компания в традиционната тютюнева индустрия, която се е ангажирала да премине напълно към бездимни продукти, насърчавайки потребителите - пълнолетните пушачи, да преминат напълно към по-добри алтернативи в сравнение с това да продължат с тютюнопушенето. Постигането на мисията за изграждане на бъдеще без дим изисква амбициозни цели и целенасочено вземане на решения, а трансформацията, през която преминава компанията, изисква всеобхватно преразглеждане на целия бизнес модел и преосмисляне на фокуса.
И макар Филип Морис Интернешънъл да не е въглеродно-интензивен бизнес, компанията осъзнава мащаба на климатичната криза и вярва, че тя също има роля в усилията за намаляване на екологичния отпечатък.
Планът й за нисковъглероден преход е част от цялостната стратегия на компанията за устойчиво развитие и е основа за постигане на въглеродна неутралност във всички нейни директни дейности до 2025 г. и в цялата й верига на доставки до 2040 г.
Въпреки безпрецедентните предизвикателства на пандемията, компанията остава фокусирана върху постигането на тези амбиции. Филип Морис Интернешънъл разработи план за устойчиво развитие на компанията до 2025 г., който се състои от цели, обхващащи всички аспекти на бизнеса в посока оказване на значително въздействие.
2
Идея и реализация
Мила Янева
Илюстрации
Специален проект за
Как замърсяваме
Гери Турийска
Никола Бобчев
Алекси Иванов
Свилен Ноев
Само един фас?
Какво да направим
Колко е мръсен светът ни?
Начало
Колко мръсен e светът ни?
Специален проект за
Как замърсяваме
Гери Турийска
Никола Бобчев
Алекси Иванов
Свилен Ноев
Само един фас?
Какво да направим
Колко е мръсен светът ни?
Начало
