Горенето е най-големият източник на проблемиза околната среда и човешкото здраве.
Той засяга всички сфери на живота, но можем да намалим вредите му с инвестиции в наука и технологии.
Как изглежда светът без дим?
Лесно е да промените средата, в която живеете
С всяко свое действие – от приготвянето на неделната закуска до отоплението на дома, можем да влияем
директно върху живота ни и околната среда и да намалим вредното въздействие.
-
Приятният загар на кожата прави външния вид привлекателен, а витамин D – витаминът,
който организмът може да образува сам под въздействието на слънчевата светлина,
играе важна роля при почти всички процеси в организма ни. Но прекаленото и незащитено излагане на слънце води до изгаряне,
представляващо остро възпаление на кожата с увреждане на клетъчната ДНК.
UV лъчите, отразяващи се и от повърхности – вода, сняг, дори бетон, са водеща причина за злокачествени тумори на кожата.
За да избегнем изгарянето, болката, замайването, зачервяването, мехурите и рака на кожата, са ни необходими бели дрехи и кремове,
както и контрол на времето за общуване с иначе животворните лъчи.
-
Пожарите също са бедствие за климата – от Амазония, през Сибир до Сакар планина. Дори малък пожар е способен да унищожи съществени
за екосистемата зони, а горските пламъци са изключително опасни заради своята необятност и обхвата на диви райони.
Много често пожарите са предизвикани от човешка ръка – от безотговорно изхвърлени фас, стъкло, пластмаси,
недобре загасено огнище, или са палени тенденциозно, за да се разчисти терен за обработваема земя.
Освен всичко изброено горските пожари освобождават метан – друг сериозен проблем.
-
Бронхити, астма и дори смърт причинява постоянното вдишване на високи концентрации на азотен двуокис във въздуха.
Немско проучване сочи дизеловите коли като основен “производител” на този газ и замърсител – 75% от тях са
причинители на замърсяването на въздуха с азотен двуокис, установяват от института Deutsche Umwelthilfe.
Бензиновият двигател излъчва 30% по-малко азотен двуокис от дизеловия. Решението да се намали замърсяването обаче е в
електромобилите и най-вече в тези модели, които се движат и със соларна енергия. Последното уточнение е важно –
производителите на електричество често създават енергия по неекологичен начин. Когато създаваме собствената си енергия,
например чрез соларни панели, сме не само енергийно независими, но и намаляваме негативния ефект от стандартната електромрежа.
-
При барбекю, грил, пържене или печене на висока температура месото почернява, а белтъците стават потенциални стимулиращи агенти на
злокачествени заболявания, припомня проф. Кристин Андерсон от държавния университет в Минесота, САЩ. Когато стичащите се мазнини
изгарят в барбекюто, те оксидират, влошават драстично качеството на въздуха, а прилепени към погълнатото месо, стават вредни за
организма ни. Най-добре за нас и за природата да го приготвим на фурна, задушено или на пара. А освен за третирането може да
помислим и за консумацията на месо изобщо.
Според изследване, публикувано в New York Times, ако всички жители на САЩ намалят консумацията на месо едва с една четвърт, ще спестят 82
милиона метрични тона парникови газове. А според световноизвестната клиника "Мейо" колкото по-малко месо ядем, толкова повече намаляваме
риска от сърдечно-съдови заболявания и мозъчен инсулт.
-
Боклукът може да е ценна суровина, когато нерециклируемите отпадъците се превърнат в алтернативно гориво, познато като RDF (Refuse Derived Fuel).
Но когато горенето става в непригодни ТЕЦ-ове или консумативи, дрехи, пластмаси и други се палят системно поради енергийна бедност, се стига до
един от най-големите проблеми за средата.
Като граждани може да следим за баланса между икономическата полза и вредите за здравето от горенето на боклука, а на битово ниво да компостираме
и да рециклираме. Защото когато остатъците от храната ни се окажат заровени без въздух сред други отпадъци на сметището, освобождават вредния
парников газ метан. Рециклирани, отпадъците от метал и стъкло могат да се преизползват безкрайно много пъти. Въпреки че при пластмасата
въпросът е по-сложен, тя в никакъв случай не бива да се озовава в природата или на сметище, където се разпада на много малки частици
(микропластмаса) и навлиза във водата, въздуха и храната ни.
-
Тютюнопушенето е смъртоносен поразител на дробовете, ларинкса, хранопровода и сърцето. Доказва го 11-годишно мащабно изследване на “Харвард”
и Националния онкологичен институт на САЩ върху 421 738 души. Основната вреда идва от горенето на тютюна, при което се образува цигарен дим
с над 7000 вредни химикали, сред които и катрани, 100 от които известни канцерогени. Никотинът, макар и пристрастяащ, не е основната причина
за заболяванията, свързани с тютюнопушенето - проблемът е в изгарянето на тютюна.
Именно затова премахването на горенето и заместването му с контролирано нагряване чрез технологиите за нагряване на тютюн води до
намаляване на нивата на вредните и потенциално вредни вещества в аерозола от бездимните продукти в сравнение с цигарения дим.
Това води и до намалено излагане от потребителите на тези продукти на вредни вещества и съответно до намален риск за здравето
спрямо продължителното пушене. „Ако не пушиш, не започвай, ако пушиш, спри, ако няма да спреш – тогава направи промяна“, се
посочва в глобалната кампания за премахване на цигарения дим “Unsmoke Your World”, която тютюневият лидер Филип Морис Интернешънъл
стартира, посочва страницата unsmokeyourworld.com.
-
Обичате добре изпечени филийки на тостер? Ще е добре да знаете, че скоростната силна термична обработка на протеини и захари в
отсъствието на вода отделя канцерогенното вещество акриламид през дима.
Изследване на Тексаския университет в Остин показва, че тостерът е по-опасен за здравето ни, отколкото ако стоим на кръстовище
с много автомобили за същото време. Решението да не се лишаваме от хрупкави филийки е фурната.
-
Правилното ползване на контактите и електроуредите у дома е ключово за опазването на живота и здравето ни.
По-лесно е да се запали пожар или да изгори уред, което да напълни дробовете ни с токсини, ако контактът ни не е тип “шуко”
(съкращение от немското Schutzkontakt - „защитен контакт“ с щепсел и гнездо, снабдени със защитни заземителни контактни пластини).
Важно е да споменем и че оставени включени в електрическата мрежа, зарядни устройства на телефоните и лаптопите ни хабят много ток.
-
Една печка (на дърва или въглища) замърсява колкото 18 коли, а горенето например на т.нар. мокри дърва, отделящи с до 50% повече пушек от сухите,
влошава двойно ситуацията.
Във въздуха на София годишно се произвеждат около 913 тона ФПЧ-10, а източникът на 80% от замърсяването с ФПЧ са тези печки,
сочат данните за 2016 г. в Националната програма за подобряване качеството на въздуха 2018 – 2024 г.
Всеки може да помогне, като замени твърдото гориво с отопление на газ например или с хиперинверторен климатик.
Така дългосрочно освен по-чист въздух получаваме и с до 35% по-ниски разходи, показват изчисления.
Това, което трябва да се случи, е да се стремим към енергийна независимост както индивидуално, така и по програми, спонсорирани от правителството.
-
Трите килограма и половина свещи, които годишно изгаря всеки датчанин в името на хюга (думата, въплъщаваща чувството на уют,
удовлетворение и сигурност), причиняват по-големи щети, отколкото вдишването на същата доза дизелови изгорели газове.
Щетите са белодробни възпаления, токсичност, атеросклероза. Горящите свещи в северните домове са отговорни за 60% от фините
вредни частици в затворени помещения, а през зимата увеличават риска от пожар с 35%. Проф. Ларс Гунарсен от университета в
Копенхаген дори свързва вредите от свещите с по-кратката продължителност на живота на датчаните в сравнение с други европейци.
-
Буквално се състаряваме от “състарени” храни в менюто ни. Освен “възраст” от английски AGE означава и крайни продукти на
напреднала гликация (Advanced Glycation end Products). Гликацията нарушава функциите на молекулите в организма и уврежда колагена на кръвоносните съдове. Следват хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.
При препържването и препичането на тиган при температури между 140 и 165° (което води и до димене) се образува и кафявата
(черна) карамелизирана вредна коричка на храните. Здравословната алтернатива на тигана са уредите за бавно готвене.
-
През последните години първите пет причини за смъртни случаи по света, според доклади на СЗО, винаги са свързвани с тютюнопушенето.
Основната причина за заболяванията, свързани с пушенето, всъщност е цигареният дим. С дима от горенето на една цигара пушачите и хората наблизо поглъщат хиляди химични вещества, като близо 100 са доказано канцерогенни - от тях са потенциални причинители на различни видове ракови заболявания, белодробни болести и увреждания на други основни органи. В затворени помещения вредната концентрация и излагането на тях се повишава. Решенията? Да премахнем цигарения дим.
Разбира се, най-доброто решение за всеки пушач е напълно да откаже тютюнопушенето. Но ако това не е постижимо, за онези пушачи,
които иначе биха продължили да пушат, електронните устройства за нагряване на тютюн се явяват решение – по-добра алтернатива за
премахване на дима и намаляване на риска в сравнение с горимите цигари. Важно е да не се забравя, обаче, че бездимните продукти
не са без риск, тъй като съдържат никотин, който е пристрастяващ, и са предназначени само за пълнолетни пушачи, които иначе няма да спрат да пушат.
Бъдещето не думи
Три индустрии, които се променят
Лия Панайотова и вегетарианството
Жюстин Томс и градината
Стефан Димитров и въздухът
Как да живеем по-добре?
Направете този тест и вижте нуждаете ли се от промяна >